Ռամկավար Ազատական կուսակցության «ՌԱԿ մամուլ» օնլայն պաշտոնական կայքը հրատարակել է լիբանանցի սննդաբան Քերոլ Սաադի «Հայաստանի համը» խորագրով հոդվածը, որտեղ նա հիացմունքով է արտահայտվում հայկական խոհանոցի ամենատարբեր արժանիքների մասին:
Նա իր հոդվածը սկսում է Ջորջ Բեռնարդ Շոուի «Չկա ավելի անկեղծ սեր, քան սերը ուտելիքի նկատմամբ» խոսքերով եւ մեկ առ մեկ քննարկում հայկական ճաշատեսակների բաղադրամասերը, բուրմունքն ու անմոռանալի համը: Նա չի մոռանում նաեւ նշել սեղանի շուրջը ստեղծված ջերմ, ընկերական մթնոլորտի մասին: Ինչպես որոշ այլ վայրերում, Հայաստանում եւս տան պատրաստված ճաշը անգերազանցելի է, ըստ նրա: Ոչ մի ռեստորան չի կարող մրցել դրա հետ: Սեղանը լի է ճաշատեսակներով եւ վիրավորական կարող է համարվել, եթե ամեն ինչ չհամտեսես: Ճաշատեսակները պատրաստվում են ըստ եղանակների, օգտագործելով թարմ միսը, բանջարեղենը, մրգերը եւ կանաչեղենը: Իսկ դրանք զարմանալիորեն առատ են Հայաստանում, գտնում է նա, առանձնացնելով մրգերի մեջ հատկապես դեղձն ու ծիրանը: «Այս վերջինը Մեծն Ալեքսանդրը մ.թ.ա. 4-րդ դարում Հայաստանից Հունաստան է բերել, որտեղից էլ հետագայում անցել է Հռոմ», գրում է նա:
Սաադը հիացմունքով է խոսում հատկապես ընկույզով եւ սխտորով համեմված սմբուկի, խաշի եւ տոլմայի մասին: Իսկ որպես յուրահատուկ հայ առանձնացնում է լավաշը, որն «ունի 12 հազար տարվա անփոփոխ պատմություն»:
«Շատ բանաստեղծներ գովերգել են հայերի կենսունակությունը, հյուրասիրությունը եւ աշխատասիրությունը: Այս բոլորը կարելի է գտնել հայկական խոհանոցում: Հակառակ տեղահանությունների եւ ողբերգական իրադարձությունների, նրանք պահպանել են իրենց բարոյական արժանիքներն ու ավանդույթները եւ ստեղծել փոքրիկ Հայաստաններ աշխարհի տարբեր ծայրերում», եզրակացնում է հոդվածագիրը: